Jedlo je pre Španielov viac než len základná ľudská potreba. Je pre nich vlastne spôsobom života. Turisti cestujúci do Španielska dostávajú často túto užitočnú radu – ľudia v Španielsku jedia neskoro. Neočakávajte, že mnoho reštaurácií bude otvorených pred siedmou hodinou večer a ak ste zvyknutí jesť v tomto čase, nebudete pravdepodobne vidieť mnoho Španielov za stolmi okolo Vás.
Španielska večera je často veľmi ľahká, pretože predtým majú veľký obed a tradíciu jesť podvečer tapas. Tapas sú pravdepodobne jedným z najviac obdivovaných a napodobňovaných koncepcií španielskej kuchyne na celom svete, inšpirovali tisíce barov a reštaurácií.
Španielska kuchyňa používa veľa mäsa, závisí to na regióne, poľnohospodárstve a miestnych tradíciách. Kuracie, bravčové a králičie mäso je súčasťou mnohých pokrmov a mäsových výrobkov, ako sú klobásy a salámy. Španielskou špecialitou je chorizo - pikantná klobása. Krevety, garnáty, sardely a sardinky sú tiež veľmi populárne a konzumované vo veľkých množstvách. Známou je aj španielska polievka Gazpacho, vyrobená z paradajok, olivového oleja, cesnaku, uhoriek. Podáva sa chladená s posypaná krutónmi.
Najznámejšie španielske nápoje sú Sangria, Likér 43, káva s mliekom, káva s kockami ľadu a koktaily.
Sangriu môžete dostať takmer v každom bare, všade majú svoj vlastný recept. Ja som napríklad skúsila sangriu s cava...španielskym ružovým šampanským - veľmi zaujímavá a chutná kombinácia. Ak budete mať možnosť skúsiť ju - vrelo odporúčam. Aj keď možno nie je zlé sa predtým opýtať na cenu...aby ste za pohár tejto "špeciality podniku" nezaplatili viac ako za večeru :)
Španielska kuchyňa je veľmi rozmanitá a každý deň v nej objavujem niečo nové. A to všetko vďaka stáži s ANIMAFEST EXPERIENCE na pobreží Costa Brava. Ak ste študenti, využite aj vy možnosť okúsiť Španielsko na vlastnej koži. Stačí sa prihlásiť na http://www.animafestexperience.com/web/sk/staze_spanielsko_bezplatne_sluzby
alebo ak chcete vedieť viac o španielskom jedle, odporúčam stránky:
a
Takže dobrú chuť prajem :)
Komentáre